Cara Memelihara Ikan Oscar

Daftarikan.com – Ikan Oscar (Astronotus ocellatus) merupakan ikan pemangsa yang termasuk dalam salah satu ikan hiasan air tawar yang semakin digemari masyarakat Indonesia.

 

Ikan yang berasal dari Sungai Amazon ini mampu menarik perhatian pencinta ikan hiasan kerana keunikan ikan ini, dan warnanya cukup menyerlah.

 

Selain itu, harga ikan Oscar juga agak mahal dan sudah tentu ini membuatkan ramai yang berminat untuk mengusahakan penanaman ikan Oscar bagi mendapatkan pendapatan tambahan.

 

Untuk membudidayakan ikan ini, sudah ramai masyarakat Indonesia yang berjaya mengusahakan ikan Oscar, namun perlu digariskan, jika ingin menternak ikan hiasan ini memerlukan layanan yang istimewa.

 

Jadi jangan risau, kali ini Like Fish telah meringkaskannya menjadi artikel ringkas di bawah.

 

Cara Memelihara Ikan Oscar Dengan Mudah

 

1. Membezakan ikan jantan dan betina

 

1. Melalui Saiz Badan Ikan

 

Kaedah pertama ini boleh dikatakan kaedah yang agak mudah, kerana ia boleh dilihat dengan mudah. Ikan jantan biasanya mempunyai badan yang lebih panjang, manakala ikan Oscar betina mempunyai badan yang lebih pendek dan lebih gemuk.

 

2. Melalui Sirip Ikan

 

Perbezaan yang agak mudah dilihat seterusnya adalah dari sirip. Pada ikan Oscar jantan biasanya mempunyai sirip yang lebih panjang dan lebar, manakala pada sirip betina siripnya lebih pendek dan bulat.

 

3. Melalui kemaluan ikan

 

Kaedah ini agak melampau, kerana anda perlu menarik ikan keluar untuk melihat perbezaannya. Ciri cirinya ialah:

 

Ikan Oscar Jantan mempunyai 2 lubang, kedua-duanya adalah kira-kira saiz yang sama dan tahan. Kedua-dua organ adalah baja dan satu-satunya organ pembiakan.

 

Manakala ikan betina mempunyai 2 lubang, tetapi satu besar dan satu lagi agak kecil dan mengunci ke hadapan.

 

4. Melalui Pergerakan Ikan

 

Untuk mengetahui perbezaan antara ikan jantan dan betina menggunakan kaedah ini, agak mudah, sediakan ekor ikan Oscar dan perhatikan pergerakan kedua-duanya.

 

Betina biasanya akan berenang ke bawah untuk bertelur dan jantan akan mengikut belakang untuk menyuburkan telur.

 

Jika kedua-duanya tidak berlaku, atau tidak berenang terus ke bahagian bawah tangki, ini menunjukkan bahawa mereka mungkin kedua-dua lelaki.

 

5. Melalui Warna Ikan

 

Cara terakhir boleh dilihat dengan mudah, walaupun umur ikan masih agak muda. Kerana perbezaan warna antara ikan Oscar jantan dan betina kelihatan bermula dari ikan berumur 2 bulan.

 

Bezanya, warna ikan jantan lebih cerah dan menarik, manakala ikan betina berwarna lebih gelap dan cenderung tenang.

 

 

2. Pemilihan Ternakan Ikan Oscar

 

Dalam memilih induk, ia tidak boleh cuai, kerana ini akan menentukan hasil benih yang lahir daripada ikan hiasan Oscar nanti. Kriteria untuk ikan Oscar yang baik digunakan sebagai induk ialah:

 

1. Umur ikan melebihi 1.5 hingga 2 tahun.

2. Ikan dalam Keadaan Sihat dan Bergerak Agresif

3. Bahagian badan ikan utuh / tidak cacat fizikal.

4. Warna ikan terang tidak kusam atau pucat.

5. Ikan itu tidak sakit atau mempunyai sebarang luka di badannya.

 

Kemudian lakukan pemilihan induk dengan mencampurkan 5 ekor ikan jantan dan 5 ekor ikan betina ke dalam satu akuarium, nanti ikan tersebut akan mencari pasangan masing-masing.

 

Selepas ikan digandingkan, barulah kita asingkan ikan yang digandingkan ke dalam akuarium lain dan pasang.

 

3. Sediakan Tempat / Akuarium

 

Sediakan akuarium yang cukup besar, cuba sesuaikan dengan jumlah ikan yang hendak diusahakan, atau boleh jadi 1.5 x 1 x 0.5 m3.

 

Kemudian masukkan air dengan ketinggian 30-40 cm, selepas itu beri hiasan tanaman dari plastik dan batu, fungsinya melindungi benih benih ikan Oscar.

 

Selepas itu, biarkan air selama 12 hingga 24 jam sebelum masukkan ikan.

 

4. Cara Membiak Ikan Oscar

 

Selepas akuarium siap, kini kita memasuki peringkat pemijahan. Masukkan ayam pedaging yang telah dipilih tadi pada langkah kedua.

 

Perkahwinan ikan Oscar biasanya diadakan pada waktu pagi dan petang. Dan tidak lama lagi akan disenyawakan oleh seekor ikan jantan.

 

Semua telur yang telah disenyawakan diasingkan oleh anak tetas dan dimasukkan ke dalam akuarium yang berasingan untuk penetasan.

 

Saiz akuarium adalah lebih kurang 70 cm x 40 cm x 40 cm m3, jadi ketinggian udara minimum adalah kira-kira 10 cm.

 

Kemudian beri udara atau pengudaraan tetapi dengan daya yang lemah, supaya telur/goreng tidak mati.

 

Biasanya selepas 3 hari, telur akan mula menetas. Kemudian berikan campuran campuran metilena biru dan enamel.

 

Sekianlah artikel Penanaman Ikan Oscar yang dapat kami sediakan kali ini semoga bermanfaat dan dapat diamalkan di rumah. Jika anda mempunyai sebarang input atau soalan berkenaan artikel di atas, jangan segan silu untuk menghantarnya melalui ruangan komen yang disediakan di bawah.